Om relationen mellan fysisk hälsa och mental hälsa

09:52

Nu är det verkligen sommar på riktigt. I dag ska jag bara ta med mig solkräm, solglasögon och en stor flaska vatten och så ska jag slappa ute på någon gräsmatta och läsa böcker. Låter just nu som bästa idén någonsin! Innan det ska jag kanske ta mig en sväng via butikerna och leta efter sandaler, då jag just nu bara har Converse i användning. 


I går spenderade vi också hela dagen ute på stan och i solen. Vi tog en lunch på nepalesiska restaurangen Mount Everest på järnvägstorget och så köpte vi glass från den bästa glasskiosken i Helsingfors. Jag pratar då om kiosken på Esplanaden, som ligger mittemot Hannes Snellman. Varje år då vi gått dit har vi fått bli nöjda, för storleken på en "liten boll" är enorm och man får faktiskt värde för pengarna. Blir annars ofta att man får betala samma peng för en mindre boll, så den här kiosken rekommenderar jag varmt. På salutorget köpte vi de första finska jordgubbarna för i år och så satt vi oss vid hamnen och åt. Jag tror jag till och med fick lite färg i går, fastän det är väldigt lite. Är ju ganska så blek annars, så det tar tid för färgen att faktiskt se brun ut, haha! Det var en jättefin dag i alla fall.


Ska också ta tillfället i akt och rekommendera dokumentären "Heal" på Netflix som jag såg i går kväll. Det är en dokumentär om relationen mellan den fysiska och den mentala hälsan, och om hur speciellt den mentala hälsan och våra attityder och känslor påverkar det fysiska. Dokumentären lade upp väldigt intressanta frågeställningar om ifall det faktiskt finns en relation mellan dessa och om den här relationen finns, varför blir då till exempel bebisar sjuka då de inte ännu har negativa attityder? Vare sig man tror på andliga ledare eller andliga läkare eller inte, så tror jag det finns något alla kan lära sig av den här dokumentären. Enligt min egen erfarenhet påverkar speciellt stress kroppen massor och jag har haft både problem med magen och halsbränna på grund av det. Nu när jag lärt mig att släppa taget av stressen lite mera har jag inte haft problem med någondera. Ett stressfritt liv och en positiv attityd botar säkerligen inte allt, men jag tror det kan bota mycket. Dokumentären var verkligen tankeväckande! 

Att slippa stress är dock än i dag något jag måste jobba med. Jag har blivit mycket bättre på att ta det lugnare, men det finns en väg kvar. Jag tror det här är ett problem för många i västvärlden, då det ibland känns som stress nästan är eftersträvansvärt till en viss nivå. Det är eftersträvansvärt att ha så många järn i elden samtidigt som möjligt, och om man inte har det är man lat. Är det här kanske en attityd man borde gå emot istället, och bara göra det man verkligen vill och orkar utan att känna press för att inte räcka till? Absolut. I verkligheten kräver det ändå ganska mycket att ändra på hela det här synsättet, i alla fall för mig. Men det är något jag jobbar på. 

You Might Also Like

0 comments