Eurovision Song Contest 2019

12:56

Men vilken kväll, hörni. I allmänhet måste jag säga att jag tyckte Israel gjorde ett otroligt bra jobb med själva tävlingen. Gillade mellannumren, scenen, effekterna, ljusen, tekniken och programledarna. Allt fungerade ju riktigt bra bortsett från ett par små misstag med kamerorna under ett av mellannumren och under Estlands bidrag. Jag tyckte också nivån på låtarna var extremt mycket högre än förra året och det fanns många bra låtar att välja mellan. Det finns så mycket man kan prata om gällande finalen, vad som hände och vad jag tyckte om. Jag väljer nu att framställa mina centrala tankar om kvällen i fem punkter, för att hålla det här ganska kort och enkelt.
1. Nordmakedonien

En av jurygruppernas stora favorit var  Nordmakedonien med Tamara Todevska och låten Proud. Det var också en av de låtarna jag inte förstod mig på efter andra semifinalen. Nu undrar jag själv varför jag inte gjorde det? Kanske var jag för trött vid det laget och missade totalt hela poängen med låten. Låten var ju otroligt vacker, och jag tycker absolut den förtjänade sin plats i final. Låten hamnade till slut på åttonde plats, vilket är ett riktigt bra resultat och välförtjänt. 

2. Israel och jurygrupperna

Jag undrar ofta hur jurygrupperna tänker? Tjeckien fick 150 poäng från juryna medan Israel, som ändå hade en tekniskt duktig sångare och en vacker, stark låt, fick 12 poäng. Hur? Tjeckien hade ju en rolig (och en aning tjatig) låt, som jag hade trott skulle ha fått mera poäng av publiken än juryna. Tjeckien fick till slut bara 7 poäng från publiken, vilket jag var överraskad över. Hur som helst tyckte jag Israel inte fick så mycket röster som jag tyckte låten förtjänade, speciellt av juryna. Men så är det, mycket överraskningar! 

3. Island & Madonna

Jag har aldrig varit en fan av att blanda in politik i Eurovision alltför mycket. Låtar om klimatförändring, fred och kärlek tycker jag vi kan ta, men starkare politiska åsikter tycker jag kanske inte hör hemma just där - speciellt då dessa åsikter går emot ett visst land. Under kvällen valde dock både Island och Madonna att ta fram palestinska flaggan. Jag tyckte det blev smaklöst i den här situationen och hörde inte hemma där. 

4. Golden Boy och Verka Serduchka 

Mina favoriter i mellannumren var första numret där till exempel Nadav Guedj framförde låten Golden Boy som representerade Israel 2015. 2015 är en av mina favorit Eurovision-år och det här var en av de låtar jag gillade massor - blev kul att höra den igen! Min andra favorit av mellannumren var numret där gamla vinnare och runner-ups sjöng varandras låtar. Min största favorit där var nog Verka Serduchkas tolkning av förra årets vinnare, Toy. Bättre än originalet! ;) 

5. Nederländernas vinst 

När Nederländernas Duncan Laurence framförde Arcade under kvällen kände jag på mig att det är vinnaren. Jag tycker låten i sig själv är vacker, men det är något i liveframförandet som gjorde att den blev ännu bättre och att jag fick gåshud. Jag tycker det här var ett bra exempel på hur ett liveframförande kan göra en låt ännu starkare än vad den annars var. Sedan var det ju extremt nervöst när vi började få in rösterna. De sista minuterna då det stod mellan Sveriges och Nederländernas publikröster kände jag att mitt hjärta skulle explodera genom bröstet, så nervös blev jag. Jag förväntade mig vinst för Nederländerna, men Sverige är ju alltid Sverige, och om Sverige vinner blir jag ju alltid lycklig - det är ju ändå mitt andra hem. (förutom i hockey då, där får de förlora, haha!) När Sverige sedan fick en liten chock och bara 93 poäng från publiken kändes det lite platt, fastän jag ändå var glad för Nederländernas skull. Men oavsett tycker jag att vinsten gick till ett riktigt bra nummer och en riktigt fin låt, och det ska bli kul att se hur Nederländerna fixar tävlingen nästa år! :) 

Men att Norge skulle få mest publikröster?! Det hade jag aldrig trott! Tänk att de faktiskt hade vunnit om vi inte hade juryn. Hade inte tippat på det alls. Hur tippade ni och vann rätt låt? Och vad tyckte ni i allmänhet on Eurovision 2019? Dela gärna med er! 

You Might Also Like

0 comments