Eurovision semifinal 2 - Tel Aviv | 10 frågor

12:27

Där satt andra semifinalen! Nivån var ju på en helt annan nivå än i tisdags. Kändes som om det blev alldeles självklart att alla låtar som kanske egentligen borde ha fått chansen i final inte skulle ta sig vidare,  och så blev det ju också. Måste också säga att liveshowerna var på topp och vi hade otroligt många fantastiska sångare.

Det enda jag tyckte blev lite dåligt var Krista Siegfrids som kommentator. Blev redan lite irriterad på tisdag, men i går började det redan påverka mitt humör under programmet. Gillade inte alls hur starkt hon förde in sina egna åsikter om vad hon tycker och tänker om låtarna (speciellt negativt) och tankar om vem som borde vara ihop med vem. Man får ha åsikter, men jag tyckte inte riktigt nivån av "nu är det bra att gå till kylskåpet, nästa sången är dålig" är något kommentatorn ska säga. Tanken var väl givetvis att vara rolig och skön, men jag tycker inte det riktigt fungerade. Sarkastiska, roliga kommentarer kan fungera om man pratar så om alla låtarna, men så blev det ju inte nu. Nä, tror jag får byta kommentatorernas språk på lördag.1. Bästa/sämsta scenshowen?

Sämsta: Jag tycker inte ett enda nummer hade en värst dålig scenshow, men om jag måste välja en så tar jag Österrikes PÆNDA med låten Limit. Liveshowen var väldigt enkel, vilket egentligen passade låten riktigt bra. Så egentligen var den ju inte dålig - men som sagt, om någon ska nämnas. Har kanske att göra med att jag heller inte tyckte låten var tillräckligt bra, som inte hennes röst heller.

Bästa: Alltså så många bra! Gillade Moldaviens Anna Odobescu med låten Stay. Ritandet i sanden fungerar alltid, men samtidigt var ju idén inte originell i Eurovision-sammanhang vilket drar ner på poängen. Tyckte också massor om Rysslands liveshow, Sergey Lazarev med låten Scream. Tyckte numret var stilrent och hur ljusen, musiken och boksarna fungerade gick perfekt ihop. Nederländernas nummer, Duncan Laurence med låten Arcade, var också jättesnygg och stiligt.

2. Bästa rösten?

- Som sagt hade vi otroligt många bra sångare. Gillade till exempel Armeniens Srbuk, Danmarks Leonora och Maltas Michela.

3. Bästa sommarplågan 2019?

- Här skulle jag lyfta fram Malta med Michela, som framförde numret Chameleon eller Schweiz med Luca Hänni, som sjunger låten She Got Me.

4. Bästa/sämsta lyricsen?

Bästa:  I allmänhet verkade många låtar ha ganska normala, bra lyrics. Lyfter ändå fram min stora favorit Too Late for Love av John Lundvik, Sverige. Hela låten är fantastisk.

Sämsta: Irlands Sarah McTernan med låten 22. Kändes bara som väldigt tråkiga, vardagliga lyrics som kunde ha kopierats från vilken annan medioker poplåt som helst.

5. Bästa/sämsta outfiten?

Sämsta: Jag la upp frågan om outfiten för att Eurovision ofta haft otroligt konstiga, spännande eller roliga outfits. I år har det inte varit så mycket! Väldigt normalt. Därmed fanns det ingen otroligt hemsk outfit, men den sämsta var kanske Rumäniens Ester Peony, för att det blev ganska mycket med stora skor, tyllkjol och tjock kavaj. Säkert ganska varmt?

Bästa: Som sagt var alla outfits såpas vanliga att ingen heller stod ut som bästa, men Armeniens Srbuk såg jättesnygg och stark ut i sin outfit, vilket passade låten!

6. Vilken scenshow skulle jag själv ha velat planera?

- Jag hade velat göra om Schweiz nummer, då den till en viss del påminde om Sveriges nummer med Benjamin Ingrosso från förra året. Mest handlade det väl om användningen av en mindre screen (om jag bara kunde termerna!) emellanåt, som påminde väldigt mycket om Ingrossos nummer förra året.

7. Låten som borde ha tävlat på 90-talet?

- Lettlands låt That Night av Carousel var tidlös, och kunde därför ha fungerat på 90-talet också.

8. Vilken av låtarna skulle vara soundtracket till mitt liv?

- Danmarks Love is Forever av Leonora lyfter fram det positiva, kärleksfulla i mig.

9. Vilken av sångerna borde översättas till finska?

- Schweiz låt kunde enligt YLEs översättning säkert passa in i Finlands popmusik. "Muija alkaa vetää tuhmaa, yhä alemmas vatkaa", "saa mirri meidät kuumaan tanssiin". Skulle passa många av våra kändaste artister.

10. Min favorit av kvällens låtar?

- Kanske ett tråkigt svar, men håller ännu också på John Lundvik och Sverige. Har ju lyssnat på låten sen februari nu, och den är ju bara så bra! Därtill gillade jag Nederländernas låt mycket.

Slutligen fick vi våra finalister från andra semifinalen, och här är mina korta tankar om dem:

Min reaktion till varje finalist:

1. Nordmakedonien: Nej va fan, så himla tråkig? Av alla som vi kunde ha valt vidare?
2. Nederländerna: Ja!
3. Albanien: Alltså varför?! Den andra låten som stod på min lista av dem jag inte vill ha vidare.
4. Sverige: Ja!
5. Ryssland: Ja!
6. Azerbaijan: En av låtarna jag tänkte kunde gå vidare, fastän jag inte var ett stort fan
7. Danmark: Låten var ju gullig, men var den faktiskt så bra att den skulle till final...?
8. Norja: Ja!
9. Sveitsi: Som förväntat tog den sig till final
10. Malta: Förväntade mig även att se Malta i final

Tyckte det var väldigt synd att Armenien inte kom med! Hade lätt kunna ta Nordmakedoniens eller Albaniens plats enligt mig. Tyckte även om Lettlands låt, men förväntade mig inte finalplats där.

Nu vet vi alla 26 finalisterna inför lördagen. Har inte lyssnat på Big 5 + Israels låtar så värst många gånger, men på basis av det jag hört och det jag nu känner tippar jag på att top 3 på lördagen kommer att vara Nederländerna, Sverige och Ryssland. Kanske inte i den ordningen, men ändå. Alla låtarna är favorittippade, men även riktigt bra enligt mig. Vill helst kanske själv att Nederländerna eller Sverige tar hem tävlingen, men kan hända att Rysslands låt ännu växer för mig också - han är i alla fall en otrolig sångare! Ska bli spännande att se vad som händer på lördag.

You Might Also Like

2 comments

  1. Roligt inlägg, jag har själv bloggat om några av mina favoriter i ESC 2019, men vissa låtar blir starkare och andra svagare märker jag vartefter jag ser semifinalerna. Håller fortfarande hårt på Nederländerna, men Italien blir också starkare för mig. Jag tyckte Schweiz hade kunnat göra bättre med numret, men kan inte riktigt sätta fingret på vad som saknas. Tror delvis det är allt rött ljus som stör mig, och så upplevde jag inte det där sexiga suget i blicken som jag hade hoppats på ;) Det är iaf en låt jag gärna hör i radion.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ska ta och läsa mera om vad du tycker! :) du har rätt i att låtarna blir starkare och svagare. Själv lyssnade jag inte på låtarna i förhand i år, så baserar mina åsikter på dessa framträdanden. Tror ändå att mina åsikter och tankar ännu kan leva lite till lördag och på basis av lördagens framträdanden ännu ändras! :D ska bli spännande att se hur det går. Italien gillade jag också, enda jag störde mig på i klippet i går kväll var hans blick som inte uttryckte så mycket charm som jag skulle hoppas ;) men vi får se!

      Delete