Eurovision semifinal 1 - Tel Aviv | 10 frågor

10:47

Första semifinalen gick av stapeln i går kväll. I år bestämde jag mig för att inte bekanta mig med låtarna i förväg, så allt var mer eller mindre en överraskning. Var låtarna positiva överraskningar? Nja. Det är ju typiskt att alla ska ha det på samma sätt som vinnarlåten förra året - så i år ska alla vara så speciella som möjligt. En del lyckades, andra lyckades inte lika bra. I allmänhet tyckte jag själva tävlingen var bra ordnat, scenen var format som ett hjärta och publiken var aktivt med och sjöng - atmosfären var ju på topp! 

Här följer en lista på 10 frågor gällande tävlingen i går, för att sammanfatta vad jag tyckte. 1. Bästa/sämsta scenshowen?

Sämsta: Montenegros D Mol med låten Heaven. Vad hände där liksom? 6 människor på scenen, var av de flesta inte kunde sjunga, och så hoppade de bara osynkroniserat från ställe till ställe och dansade tillsammans lite stelt? It's a no from me.

Bästa: Finlands Darude ft. Sebastian Rejman med låten Look Away. Hela numret vilade på liveshowen, och jag tyckte den fungerade bra i går också. Till slut var det kanske det enda bra jag hade att säga om låten - scenshowen var riktigt snygg och stilren!

2. Bästa rösten?

- Serbiens Nevena Bozović har en otrolig röst! Tyckte låten annars inte var så speciell, men hennes röst gjorde låten bättre än vad den annars hade varit.

3. Bästa sommarplågan 2019?

- Tjeckiens Friend of a Friend av bandet Lake Malawi kunde väl lätt bli en sommarplåga. Lyricsen blev ju i alla fall lätt i huvudet "friend of a friend of a friend of a friend"

4. Bästa/sämsta lyricsen?

Bästa: Ungerns Joci Pápai med låten Az én apám. YLE lägger ju upp en översättning av lyricsen, och här tyckte jag faktiskt det var supervackert.

Sämsta: Islands låt "Hatrid mun sigra" (inget d i slutet av ordet på riktigt, men fick inte den riktiga bokstaven) får den här platsen bara för att jag vill vara en positiv människa som inte känner att "hate will prevail". Annars var det här absolut en av de bättre originella låtarna under kvällen.

5. Bästa/sämsta outfiten?

Sämsta: Polen representerades av gruppen Tulia i någon typ av folkdräkter. Det blir ett nej från mig.

Bästa: Serbiens Nevena får ett till omnämnde i den här listan, för hennes klänning var enligt mig den finaste under kvällen.

6. Vilken scenshow skulle jag själv ha velat planera?

Jag hade alternativt velat göra om Sloveniens (urtråkiga) nummer lite. Jag tyckte det blev en aning för mycket med tre minuter av att så stilla och titta på varandra utan någon kontakt med kameran. Eller så skulle jag ha gjort om Estlands scenshow och skippat stormdelen i slutet. Tyckte inte riktigt det gick ihop.

7. Låten som borde ha tävlat på 90-talet?

Sloveniens låt Sebi av Zala Kralj och Gasper Santl får mig att tänka på "Den vilda" av One More Time som representerade Sverige 1996. Låtarna är inte så värst lika varandra, men de påminner varandra på basis av lugnet. Men bara på basis av det skulle jag ha baserat den här låten där, då ingen av de andra låtarna heller skrek 90-tal för mig. Om inte Finlands låt just och just kunde ha passat in där? Hade kanske varit väldigt modernt då.

8. Vilken av låtarna skulle vara soundtracket till mitt liv?

- Georgiens eller Australiens låtar för att mitt liv är väldigt konfunderande ibland, och det var också de här låtarna.

9. Vilken av sångerna borde översättas till finska?

- Jag kände att Portugals låt Telemóveis av Conan Osiris kunde bli en bra finsk poplåt. "Rikoin ennen kännyköitä, en enää riko omaani". Låter som något vi lätt kunde höra på radion.

10. Min favorit av kvällens låtar?

- Vinnaren för mig bland allt det speciella och konstiga blev ändå Estland med låten Storm av Victor Crone. Jag är en sucker för gitarrer, det är bara så. Låten är skön  och han är charmig, det enda min Eurovision låt behöver.


Slutligen fick vi våra finalister från första semifinalen, och här är mina korta tankar om dem:

Min reaktion till varje finalist:

1. Grekland: Okej, hon hade en bra röst, fastän låten inte stack ut för mig.
2. Vitryssland: Så tråkig och så tjatig
3. Serbien: Hennes röst är otrolig, men annars är låten lite väl melankolisk
4. Cypern: Helt okej!
5. Estland: Yay!
6. Tjeckien: Sommarplågan måste väl ta sig vidare - bra eller ej.
7. Australien: Alltså förstår inte alls varför människor älskar den här? Disney i all ära, men jag tyckte inte den här var sagolik alls - bara konstig. Hon svävade ju bara där som någon slags cake pop?
8. Island: Av de originella låtarna var den här ju helt klart bäst. Lite negativitet måste vi ju ha.
9. San Marino: Kändes ändå lite kul att gubben otippat fick plats i finalen. Låten var dock inget speciellt.
10. Slovenien: Istället för Ungern? Seriöst? Vem är det som röstar?

Finland blev utan finalplats, men det hade jag mer eller mindre förväntat mig. Dock tyckte jag nog att kvalitén på låtarna var såpas låg att vi kunde ha tagit oss till final också, men så blev det inte i år. Tyckte det var synd på många sätt för jag tror att Darude med rätt låt hade fungerat riktigt bra - men tyvärr var ingen av låtarna vi fick välja mellan tillräckligt bra. Tyckte ändå Look Away var den bästa av alla tre, så jag är nöjd att vi valde den.

Vad tyckte du om första semifinalen? Gick rätt låtar vidare? Vilken låt var din favorit?

You Might Also Like

0 comments