Varför är det viktigt att rösta?

09:00

Valdag! Själv har jag förhandsröstat i år, men om du inte ännu har använt din röst - gör det!



För mig har det alltid varit självklart att rösta och hittills har jag röstat i alla val jag fått rösta i. Det har varit självklart för mig att ta del i systemet, ha en åsikt och använda den rättigheten jag har. Givetvis har jag också varit frustrerad på hur politiken fungerar och jag ser rött när det talas om partidisciplin, för jag tycker det rakt av strider mot demokratin. Jag kan också förstå att all den här frustrationen kan leda till att man bara känner: "varför rösta?" Jag förstår också att många låter bli att rösta för att de känner att det inte förändrar resultatet. Ändå skulle jag önska att du gjorde det.

Man kan rabbla upp många gamla klyschor gällande varför man ska rösta. Rösta för att du inte kan gnälla på resultatet om du inte använt din röst. Rösta för att det är din rättighet. Rösta för att varenda röst väger lika mycket. Rösta för att just din röst kan göra skillnad. Alla dessa fraser är på sitt sätt sanna, men samtidigt är dessa orsaker kanske så uttjatade att de inte alltid lyckas övertala. 

För ett år sedan satt jag på en kurs på unversitetet där vi pratade om demokratin. Det var egentligen första gången jag faktiskt insåg att även människor i vårt land är trötta på demokratin och inte litar på systemet. På en av föreläsningarna hänvisade föreläsaren till en värde- och attitydforskning från 2017. Enligt undersökningen tycker nästan 43% av män mellan 46–55 år i Finland, som inte är högskoleutbildade, att det vore bättre med en stark ledare som inte är beroende av institutioner. Av samma grupp män tycker också bara 77% enligt undersökningen att demokratin är en bra sak. (länk, s. 78–79). Därtill tycker bara under hälften av 18–35 åringar att det är extremt viktigt att leva i en demokratisk stat. (länk, s. 64)   Jag minns hur jag satt och lyssnade på det här, och fick även höra liknande statistik från andra europeiska länder, och kände en stark oro inom mig. Är vi nu den generationen som tar demokratins möjligheter och nytta för givet? Har så många av oss bestämt sig för att inte bekanta sig med historia, inte ens historia från 1930-talet, för att se hur illa det kan gå i system som inte är demokratiska på riktigt? Demokratin har givetvis sina utmaningar, men för mig känns det absurt att tänka att något annat skulle vara bättre. Avslutar därmed min tanke med att citera Winston Churchill: "Demokratin är den sämsta statsformen, bortsett från alla andra."
Många av oss vill ju ändå uppehålla vårt demokratiska system - men det kräver också att vi håller den vid liv. 

Därför skulle jag säga: rösta inte för att det är din rättighet, utan rösta för att det är din skyldighet. Så många av oss är så vana vid att bara få och ta, samt att bara ha rättigheter. Vi är ofta bra på att även gnälla på saker som är väl, för vi vill ha det ännu bättre. Ibland känns det som om vi glömmer bort att rättigheter också betyder att vi har skyldigheter. Att få ha frihet, egen vilja och en rättighet att ta egna beslut betyder även att man har ett ansvar att använda den friheten på ett rättvist, ansvarsfullt och gott sätt. Om vi därmed har rättigheten att leva i en demokrati, med välfärd, hälsovård och utbildning samt yttrandefrihet, åsiktsfrihet och våra andra rättigheter - då har vi också en skyldighet att rösta för att behålla den. Givetvis har vi också en rättighet att låta bli att rösta, men då möter vi inte vårt ansvar - vi uppfyller inte vår skyldighet. Därför hoppas jag att du väljer att rösta i riksdagsvalet. 

You Might Also Like

0 comments