För dig som läser till inträdesprov

17:30

Det är april, vilket betyder att inträdesprovsläsningen till olika högskolor och universitet kommit i gång. Den läsningen har jag också varit med om två gånger, både 2016 och 2017. Det är en intensiv och jobbig period. Samtidigt är det en intressant och spännande tid. Jag minns fjärilarna i magen dagen jag fick veta vilken/vilka böcker jag skulle läsa, och jag minns hur jag torkare tårar från mina kinder samtidigt som jag gick in i provsalen. Jag minns hur det kändes att inte få sin studieplats och jag minns lyckan när jag fick den. Jag minns timmar av slit, känslan av att inte förstå vad jag läser och hur jag i timmar försökte lära mig olika teorier utantill. När jag gick ut ur provsalen kände jag att jag hade gett allt jag hade. Våren är intensiv, men den ger mycket - även då man inte lyckas.

I år är det såklart också många som inte behöver läsa till inträdesprov, och framöver kommer det vara ännu fler. Jag är själv ganska orolig över att studentbetygen börjar få allt större vikt i antagningarna, och det tycker jag fastän jag själv har ett studentbetyg av bara L och E. Jag känner att problemen detta kommer att ställa till med överväger nyttorna. När jag gick i gymnasiet sa någon av lärarna "stressa inte för mycket med studentskrivningarna, de väger inte så mycket i framtiden." Ändå stressade väldigt många av oss. Hur blir det för dem som istället redan i gymnasiet får veta att studentskrivningarna kommer väga mycket i framtiden? Det är en stressnivå jag hoppas ingen 15-16-åring skulle behöva ta.

Hur jobbigt det än kan vara att läsa till inträdesproven så överväger nyttan de dåliga sidorna. Det är då man läser till inträdesprov som man (i de flesta ämnen i alla fall) får en första inblick i vad just den utbildningen på riktigt innebär. Själv hade jag varit väldigt chockad på statsvetenskapliga fakultetet om jag inte tvingats läsa Hannah Arendts politiska filosofi innan jag blev antagen. Ta därför inträdesprovet också som en möjlighet att testa om det här faktiskt är det du vill studera och faktiskt är intresserad av.

Men för dig som läser i år. Här är mina tankar och tips till dig.

Boken jag läste till inträdesprovet 2017. Man ser att den både var älskad och hatad.

Sluta jämför dig och tänk inte att du ska läsa på ett visst sätt för att alla andra gör det. Det finns inte en viss sidomängd, timmängd eller en viss studieteknik du ska följa: du ska följa det som passar dig bäst. För vissa passar biblioteket, andra läser hemma. Jag tog själv 10 minuters pauser var 30 minut för att jag har svårt att koncentrera mig i långa sträckor, men för dig räcker kanske färre pauser. Lyssna inte för mycket på hur andra gör och jämför inte det du har åstadkommit med vad andra åstadkommit - allas vägar och allas läsning ser olika ut.

Sov tillräckligt. Desto närmare provdatumet kommer, desto sannolikare är det att du inte känner att sömnen är så viktig längre. Ändå är den det. Du är piggare, alertare och lär dig bättre om du sover tillräckligt, så prioritera det ända fram till provdagen. Se också till att slappna av emellanåt. Ta en promenad för att pusta ut eller ta en kaffe med en vän - det beror på vad som fungerar för dig. Själv kunde jag inte träffa vänner under läsningen för det hade bara gjort mig mer stressad, men jag tog promenader och simmade ett par gånger i veckan. Hitta små saker som hjälper dig att slappna av.

Glöm konkurrensen. Glöm hur många procent som kommer in, satsa bara på att göra det bästa du kan. Det är ju det enda du kan göra, eller hur? Följ din plan, repetera, lyssna. Det har eller ingen betydelse hur många gånger du måste försöka ta dig in till din drömutbildning, eller vad någon annan tänker om det. Så länge du vill och så länge du orkar så är det värt det: ge aldrig upp för någon annan. Och när läsningen känns hopplös och du har dina stunder av misstro, försök påminna dig själv om att du visst kan fixa det. Vem som helst som bara försöker och läser har chansen att komma in. Lita på dig själv från början att du kan, för om inte du litar på dig själv, så har inget av det du gör någon betydelse. Tro på att du kan lyckas.

Alla saker som frågas efter i inträdesprov går att lära sig. Det är jobbigt och intensivt, men det är inte omöjligt. Jag hade inte läst politisk filosofi en enda gång i mitt liv, och när jag läst ut boken för första gången satt jag stum på stolen och tänkte "jag förstod faktiskt ingenting." Ändå blev jag antagen. Varje inträdesprovsläsning ger och tar, men det är värt det. Men det viktigaste är att tro på sig själv, hela våren ut. Lycka till!

You Might Also Like

0 comments