En hälsning åt er alla mäktiga kvinnor på den internationella kvinnodagen

11:18

"Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen" Source: Wikipedia 

Den internationella kvinnodagen har för många en politisk prägel, men för andra baseras firandet på att ösa kvinnor med kärlek, blommor och choklad. Därtill används dagen också till att lyfta fram kvinnor man ser upp till och inspireras av. Diskussionen blir ofta livlig - eller i alla fall blev den det förra året på twitter - om hur den här dagen ska behandlas. Jag tänkte länge på vad jag vill skriva om i dag själv. Ville jag hoppa in i debatten om ifall det är passande att önska en glad kvinnodag, eller ville jag rabbla upp de problem vi än i dag möter gällande jämställdheten mellan inte bara könen, utan andra faktorer också, i vårt land och runtom i världen?

Mormor och mamma.

Jag valde att inte ta någondera rutt - rutterna är enormt viktiga, men i skrivande stund hade jag svårt att bege mig in i det, för det jag egentligen också känner är tacksamhet. Och det är den sidan jag gärna lyfter upp just i dag.


 • Jag är tacksam för att vi har kommit en så lång väg under de senaste århundradet gällande jämställdheten.
 • Jag är också tacksam för att fastän vi ännu har en lång väg kvar på många håll, även här hos, så har kvinnorna innan oss startat en diskussion som inte kommer tystna ner. 
 • Jag är tacksam för att det funnits starka kvinnor som gjort det här arbetet, för att kvinnor som vi, i ett land som Finland, redan nu har det ganska bra. Att vi har haft jämlika möjligheter, till exempel gällande utbildningen. Det finns problem vi ännu måste jobba med även här, men det är lättare att göra då processen redan är igång. 
 • Jag är tacksam för att vi har otroligt många kapabla, starka och målmedvetna män och kvinnor i dag som ser till att situationen blir bättre, både här och på andra håll i världen. Vi är absolut inte totalt jämställda i dag heller, inte ens här och ännu mindre på många andra ställen, men jag är tacksam för att det går vidare.
Artos otroliga, starka familj. Hans syster doktorerade förra året (hon gjorde sitt arbete under tiden hon hade två barn under skolåldern!)

Dagen till ära vill jag lyfta fram några av de mäktiga kvinnorna i mitt liv. Lyfta fram min mamma, som även då hon gått igenom mycket i livet har kunnat behålla en glädje och optimism inuti. Lyfta fram min mormor, som flyttat till Sverige som ung utan att ha kunnat språket, men ändå skrev studenten, jobbade flera jobb och uppfostrade tre fina barn. Jag vill lyfta fram min farmor, som med sitt stora hjärta inte bara uppfostrade sina egna barn, utan gav ett hem åt två pojkar som inte hade det bra. Jag vill lyfta fram min gudmor, som jag sedan jag var liten alltid har beundrat för hennes styrka och ärlighet - hon har alltid framstått som en förebild för att ingen ska kunna tysta ner en.  Jag vill lyfta fram mina vänner, som skrivit kandidatavhandlingar, studerat utomlands, har rest, har startat egna företag och har vågat stå emot pressen av att man som kvinna borde vara på ett visst sätt eller leva enligt vissa normer. Att så många av mina underbara nära vågar ta plats, vågar vara stolta och vågar synas. Ni inspirerar mig varje dag.

Min gudmor. 

Det gör också ni som jag inte känner. Jag inspireras av er, bloggare, som vågar ta plats, tipsa, starta eget, ha familjer och vågar få sin röst hörd. Jag inspireras av er, starka kvinnor, som vågar debattera, vågar ha åsikter och som vågar stå emot det som är fel i samhället. Det känns bra att leva i ett samhälle där detta redan är möjligt, och där vår röst förstärks dag för dag. Bara vi inte tystnar ner och bara vi inte gömmer oss så är allting möjligt. Låt den här dagen påminna dig om hur det varit, hur det är och vad som ännu måste förbättras, men låt den också påminna dig om vad du redan fått och hur du kan använda det du fått för att förbättra situationen ytterligare. Nyckeln är hos oss att göra världen ännu jämlikare och ännu bättre för de kommande generationerna. Vi är starka nog att använda den.

Det är svårt att hitta en bild med så många fina människor som möjligt - men det här är en av dem. Otroliga kvinnor allihopa! 

You Might Also Like

2 comments

 1. Alltså de e ju just dehär kvinnodagen borde vara om! Vi kämpar alla dagar om jämställdhet, så vatför inte just på kvinnodagen fira just det fina med läget i dagens Finland och oss kvinnor (och/eller feminister)?! Hoppas du hade en underbar kvinnodag❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jadå! Jag kan förstå människor som tycker olika, men känner också att dagen kan användas till att lyfta upp det enorma arbetet som gjorts och än i dag görs. Det arbetet ska sedan göras varje dag, och får givetvis inte glömmas bort. Ämnet är viktigt alla dagar! Hoppas du också hade det riktigt bra <3

   Delete