Bli bättre på att prata inför folk - 5 tips!

09:00

Presentationer och tal kan vara något av det jobbigaste och mest skrämmande man gör. För vissa är det enkelt och lätt, men för väldigt många är det mer eller mindre jobbigt. Jag är en av dem som har haft - och har än i dag - problem med att prata inför folk. När jag var yngre var problemet bara själva rädslan för att misslyckas, tappa orden, säga något fel eller glömma bort vad jag skulle säga. Mina händer och ben darrade, rösten var ynklig och tyst och jag var ofta nästan gråtfärdig.

I dag är jag bra på att hålla presentationer. Jag brukar prata ledigt och tydligt. Mitt ända problem i dag är att jag ibland pratar för snabbt, men det är bara för att jag naturligt gör det - men jag försöker sakta ner. Ofta kan jag även tycka att det är roligt. Än i dag finns det ändå gånger som jag blir väldigt nervös och rädd för att prata, och då sover jag dåligt flera nätter innan presentationen. Det är då jag är rädd för att jag ska framstå som dum under min presentation. I dag ska jag presentera min kand för de andra och jag är faktiskt ganska skakig. Därför tror jag det är dags att påminna mig själv och påminna er om fem tips för att vara mindre nervös och lyckas med presentationerna.1. Öva

I gymnasiet sa en av mina modersmålslärare att det viktigaste receptet för att lyckas med presentationer faktiskt är att öva. Hon poängterade att de som pratar ledigast inte är de som bara naturligt inte är nervösa, utan det är de som har övat och planerat varenda sak hen ska säga. De som inte är nervösa men inte heller har övat in vad de ska säga kanske verkar självsäkra, men om du lyssnar på vad de säger märker du snabbt att det inte finns en röd tråd - och utan en röd tråd är inte presentationen bra. Den ger ingenting. När man övar in presentationen lär man sig vad man ska säga och det blir lättare att komma ihåg vad man ska säga. Man blir ett med det man presenterar. Då är det lättare att vara naturlig och självsäker under presentationen. 

2. Varför är du nervös?

Vi är också alla nervösa för olika orsaker, och orsakerna kan också förändras med tiden. När jag var yngre var jag bara nervös i allmänhet, i dag är jag ibland nervös för att vara dum. Orsaken bakom nervositeten är bra att analysera, för det kan hjälpa till med att veta vad man ska göra åt saken. Om man är nervös för att man är rädd för att glömma vad man ska säga, så är det övning som gäller och en lapp med stödord. Om man är rädd för att verka oprofessionell och lite klantig, som jag är, så ligger problemet inte i själva presentationen längre - det ligger i självförtroendet. Då är det inte själva presentationen man måste jobba på, utan man måste jobba på att lita på sig själv och på att man inte är något mindre bra än någon annan. När jag började analysera det här märkte jag att jag inte alls är rädd för att prata inför folk egentligen, för det är inte det jag är rädd för. Jag är bara rädd för att ta plats för att jag är osäker: och det är bara något jag måste jobba med.

3. Peppa dig själv 

Om man är väldigt nervös så har jag själv känt att det som hjälper mig är att göra allt extra bra den dagen. Ha kläder på mig som jag känner mig bekväm och fin i, dricka tillräckligt med vatten och så lyssnar jag på musik som får mig taggad inför dagen. Jag försöker då lyssna på powerlåtar som får mig att känna att jag duger och finns, och att allt är okej. Med den rätta inställningen försvinner kanske inte nervositeten helt och hållet, men det blir lättare att hantera. 

4. Filma in dina presentationer när du övar

Det här började jag göra i högstadiet för att jag var så himla nervös. I början var det jättesvårt att kolla på videorna och se hur jag pratade, men det blev lättare med tiden. Jag började lära mig att se vad jag gör dåligt och vad jag kunde göra bättre. På retorikkursen på universitetet gjorde vi faktiskt samma sak - när vi höll tal tog en studiekompis video på situationen, så att man fick analysera den i efterhand. Det hjälper en att se vad man gör bra och dåligt, och när man kommer över den första chocken och blir van, så kan man också börja se sig själv mer objektivt och snällare. Man kan se att man klarar sig bra och att det inte är så farligt alls. 


5. Stå stadigt på två ben 

Oavsett om det är en stor eller liten publik framför en så kan det kännas skrämmande. Man kan lätt tro att de andra vill hitta något dåligt i din presentation, men sällan är det nog så. Hur ofta har du tittat på någons presentation och letat efter fel (förutom om du haft som uppgift att ge betyg) ? Aldrig? Exakt. Vi är mycket mer kritiska mot oss själva än vad andra är mot oss i slutändan. Därför är det viktigt att bara stiga upp och ta sin plats på scenen och stå stadigt med båda fötterna, så att man kan känna sig stark och kapabel. Sen kör man bara! 

Nu ska jag snart iväg för att hålla min presentation för i dag. Det känns lite pirrigt för jag är inte väldigt van på att hålla presentationer på finska, men det ska nog gå bra. Vilka är era bästa tips på att hålla presentationer? 

You Might Also Like

0 comments