5 tips inför vårstädningen

09:00

Jag är inte Marie Kondo, men jag har ett par års erfarenhet av vårstädningar. När vi flyttade ihop med Arto var det väldigt tydligt från första början att vi skulle ha det så rent, städat och fint som möjligt. För det mesta tycker jag det är viktigt för att jag helt enkelt känner mig alldeles rådig själv om hemmet är alldeles rådigt, men därtill har jag också fått se hurdant det är att flytta, då skåpen är fyllda med saker som samlats på 20 år - it is not pretty.

Därför städar vi stort två gånger om året. I mars och i september. Här har ni då mina bästa tips för att göra städningen så smidig och bra som möjligt.1. Dela upp städningen

Jag är medveten om att det här kan låta en aning kontrollfreakigt, men ofta fungerar allt bäst om man har ett schema och en plan man kan följa. Vi använder oss alltså av månadens fyra söndagar och delar lägenhetens olika delar mellan dessa söndagar. Den första söndagen städade vi köket (jobbigaste! Alltid bra att börja där), sen blev det vardagsrummet och hallen, tredje söndagen städade vi mellanrummet och den sista söndagen blir det sovrummet och badrummet. När vi gör så här tar städningen inte hela dagen, så det blir inte lika jobbigt och efter bara ett par timmar får man känna sig lycklig över att det är fixat. Vi börjar med köket, för det är ofta där det tar längst. Det är ändå få saker som känns lika bra som när hemmet är rent igen, så det är bara att låta musiken ljuda högt och börja städa!

2. Planera städningen till andra tidpunkter än högtider

Hur ofta städar inte folk alla skåpen två dagar innan julafton, påsk eller midsommar? Varför det? Planera in tidpunkterna för deep-cleaningen till tillfällen då det inte är lika bråttom och lika stressigt. Då behövs bara små städningar runt högtiderna, så får man njuta av högtiderna mera istället. Så ofta hör man att folk hatar julen för att det är stressigt och man aldrig får det så bra som man skulle vilja. Att organisera största städningen till något annat tillfälle gör den tiden kanske inte totalt stressfri, men det hjälper lite i alla fall! 

3. Våga sortera skåpen och våga göra dig av med saker

När man väl börjar städa skåpen två gånger om året blir det väldigt konkret hur mycket man kan samla på sig på 6 månader, fastän man egentligen tror att man inte köper något alls. Jag blir nästan svimfärdig när jag tänker på att jag inte skulle sortera skåpen regelbundet och behöva sortera allt det här om några år då vi flyttar någon annanstans. Jag har inte läst Marie Kondos bok, men så mycket vet jag att hon säger att man ska behålla saker som ger en känsla av lycka (typ). Om sakerna inte betyder något eller inte har någon funktion egentligen, så måste de gå. Sluta tänka "kanske behöver jag den här nångång.." den dagen kommer kanske aldrig. Så släng den. Och om dagen sedan kommer kan man ordna det på något annat sätt. Behåll det som du behöver och det som ger lycka till dig, allt annat kan gå.

4. Städningen hjälper till med att planera nya köp 

Jag försöker köpa kläder mer sällan, helst bara då det på riktigt behövs. Försöker också köpa kvalité, men så blir det inte alltid: har ännu en väg att gå där. När vi storstädar går vi igenom alla kläder vi har: Vad använder vi? Vilka strumpor har gått sönder? Vad saknas? Sedan lägger vi upp en lista på det som behövs och försöker skaffa det så snabbt som möjligt. Eller om vi märker att vi har dåligt med sommarkläder, så vet vi vad vi behöver skaffa om några månader. Det här hjälper till med att inte köpa saker man inte behöver, utan medvetet köpa kläder som faktiskt behövs. 


5. Ta en stund och njut av resultatet

När städningen är klar för den dagen, ta en stund och bara sätt dig ner och njut av resultatet. Spring inte direkt vidare och gör något annat. Ta tiden och njut av att det du gjort. På något sätt känner jag att det här är jätteterapeutiskt också. I söndags städade vi mellanrummet där vi har bokhyllan och alla papper. Under de senaste månaderna har vi haft en dålig vana av att bara kasta in nya papper och böcker huller om buller. Till slut ville jag inte ens studera vid skrivbordet. I går kändes det skönt och tacksamt att börja en ny vecka i ett städat rum och städat skrivbord. Studerandet blev genast mer effektivt! 


Håller ni också på med vårstädningar? Dela gärna med er om era tips! Känns så skönt att nästan hela lägenheten redan är städad, vi har bara sovrummet och badrummet kvar. Allting är så mycket fräschare och jag köpte också tulpaner för att pigga upp. Roligare att gå mot sommaren när man kastat bort onödiga grejor! 

You Might Also Like

0 comments