Runebergstårta | Recept

08:33

Glad Runebergsdag!


Som sagt ska man ju fira allt, eller hur? Så i dag firar vi Runeberg. Blev faktiskt lite nyfiken på den här traditionen - varför äter vi runebergstårtor och varför firar vi runebergsdagen just den femte februari? Jag har ett vagt minne av att vi blivit utbildade i detta i lågstadiet, men man glömmer ju bort. Så om du också har gjort det så får du en liten "All you need to know about Runeberg" - lista här!

  • Johan Ludvig Runeberg föddes den 5 februari 1804. Vi firar alltså hans 215 årsdag! Grattis! 
  • Runeberg är Finlands nationalskald och skrev bl.a. Fänrik Ståls sägner. Texten till Vårt land hittar man även där.
  • Runeberg påstås ha ätit runebergstårtor dagligen. 
  • Hans fru Fredrika Runeberg påstås ha skapat runebergstårtan, men detta ifrågasätts än i dag. 

Runebergstårtorna ser ju så otroligt goda ut, men det är något jag måste medge. Jag tycker inte om dem som säljs i butiken. Jag har försökt tycka om dem i flera år, speciellt Fazers version för de ser så goda ut, men varje gång jag smakar händer samma sak. Jag spottar ut det. Men jag vill ju inte ge upp, så jag får ta och lösa mitt problem - jag får baka själv.

Problemet med runebergstårtor för mig ligger i mandelmjölet eller punschen som används i bakelserna. Eller både och. Jag har smakat på runebergstårtor jag gillade när jag var yngre, så därför tippade jag på att alkoholet kanske är det större problemet. När det kommer till alkohol tycker jag ytterst sällan att det ska blandas med något ätbart - det blir aldrig gott. Därför bestämde jag mig för att hitta ett alkoholfritt recept. Via Pinterest hittade jag sedan ett recept av Jenni, vars blogg och ursprungliga inlägg ni kan hitta här. Hon tipsar om att alkoholen kan bytas ut till äppeljuice, så det var det jag bestämde mig för att göra. Dessutom bestämde jag mig för att också köra kakform på min runebergstårta - det är väl ändå passande på hans födelsedag.


Så hur blev det? En succé, mina vänner! Inte utseendemässigt, men det är ju smaken som räknas - och den är faktiskt supergod! Problemet ligger i att jag bakar ytterst sällan, så vi har ju inga ordentliga verktyg för det. Enda bakformen vi hade var för torrkakor, så det var den jag tvingades göra min runebergstårta i. Inga problem annars, men att sedan försöka få hallonsylten och glasyren på den lilla ytan ovanför blev omöjligt - speciellt utan några smarta verktyg där heller. Så istället bestämde jag mig för att bara kasta glasyren på som en 5 åring, för det gick ändå inte att stoppa glasyren från att rinna ner för kakan. Då var det väl bara bättre att göra en modernt konstverk av den traditionella tårtan, eller hur? Men gott blev det faktiskt, så receptet kan rekommenderas för dem som nödvändigtvis inte gillar punschen. Måste dock införskaffa bättre bakformer till nästa år så lyckas vi kanske skapa en estetiskt behagligare variant då!

Här har ni ännu Jennis recept på svenska:

Degen:

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1,5 dl ströbröd
1 dl söndrade pepparkakor
2 dl fullkornsvetemjöl (vi hade vanligt)
1 tsk bakpulver
1 dl äppeljuice, äppeljuice & punsch eller bara punsch.

Glasyr:

1,5 dl florsocker 
2 msk vatten
2 tsk citronsaft

Hallonsylt 

Fuktandet:

0,5 dl punsch/äppeljuice
0,5 dl vatten
2 msk socker 

Receptets detaljer kan ni som sagt läsa på hennes blogg. Men annars är det 180 grader i ugnen i ungefär 45 minuter.

You Might Also Like

0 comments