Naturen är terapin storstadsbon glömmer bort

09:00


Under veckoslutet insåg jag hur mycket jag älskar området jag bor i. 15 minuter med kollektivtrafik från centrum, men när jag går ut ur huset möter jag genast en skog. Kan det bli bättre? Det bästa av två världar. Jag älskar att kunna åka in till stan på kort tid och vara omringad av folk och vimmel, men jag vet heller inget bättre än att efter en lång dag på universitetet åka hem till det lugna. Dessutom mötte vi på söndag en bambi (rådjur, men jag tycker om att kalla dem bambi) rakt utanför vårt hus då vi var på väg in i den lilla skogen med Nasu som vi tog hand om under dagen. Det är sällan man möter på vilda djur så där i Helsingfors, men jag är tacksam över att jag bor på ett ställe där det är möjligt. Det påminner mig om att livet är så mycket större och mer speciellt en mina first world problems. Det är bra att få perspektiv, och ibland kommer perspektivet i form av en bambi (som jag tyvärr inte fick en bild av, snyft)


 De flesta av oss är väldigt stressade. Jag är helt klart en i mängden fastän jag blivit bättre på att hantera stressen på sistone. Just nu sitter jag ändå fast med kandidatavhandlingen, tentor och inlämningsuppgifter som stundvis känns alldeles omöjliga att slutföra på ett berömligt sätt. Så ofta känner jag att jag måste ta till mig något komplicerat för att slappna av: gå till gymmet, yoga eller koka flera liter vatten till mitt gröna te. Alla dessa konster fungerar absolut, men i söndags påmindes jag om vad egentligen fungerar allra bäst. Naturen är ju terapin.

Vi traskade runt i skogen i nästan en timme. Andades in frisk luft och andades ut ångest. Flera gånger frågade jag rakt ut varför vi aldrig gör det annars? Behöver man faktiskt en hund för att man ska orka ta sig ut, fastän man egentligen vet hur bra man mår av det? På något sätt hade jag glömt bort hur snabbt man slappnar av när man går omkring bland träden. Tänk att man kan glömma bort hur terapeutiskt det är fastän skogen ligger här bredvid.I fortsättningen ska jag komma ihåg. Komma ihåg hur bra det känns att få slappna av och bara vandra. Komma ihåg hur bra det känns att andas in frisk luft. Vara tacksam för att jag bor på ett ställe där det här går. Vara tacksam för att jag lever i en tid där detta ännu finns. Förhoppningsvis finns det här också framöver, för vad blir annars vår naturliga terapi? En terapi som till och med är gratis. Var du också tacksam över naturen vi har och ta dig ut på promenad. Du kommer må lite bättre efteråt, I promise!

You Might Also Like

0 comments