5 saker jag lärde mig när jag flyttade hemifrån

09:00

För ett par dagar sedan låg Arto och jag i soffan och bara pratade om livet. Där och då blev vi också så medvetna om att vi i sommar kommer ha bott 3 år ihop. Detta betyder också att det då blir tre år sedan vi flyttade hemifrån. Eller ja - jag flyttade ju egentligen ingenstans. Min mamma var på väg att flytta från min barndomslägenhet, så då flyttades hyreskontraktet till mig. Så jag har egentligen inte flyttat någonstans, allt runtomkring mig har bara förändrats.

Jag började reflektera över hur mycket det är man inte riktigt fattat innan man började på bo på egen hand. I tonåren tänkte jag ju bara på de roliga sidorna: att få bestämma själv. När man väl börjar bo på egen hand märker man ändå att det inte är riktigt så enkelt. Därför bestämde jag mig för att skriva ner fem saker jag själv fattat under de senaste nästan tre åren.


1. Man måste städa brödrosten

Typ ett år innan jag flyttade hemifrån började vår brödrost hos mamma brinna. Jag är livrädd för eld, så jag skrek och var hysterisk och mamma var inte mycket bättre heller. Spoiler alert: vi överlevde. Hur som helst,  när jag sedan flyttade hemifrån och köpte min egen brödrost var jag livrädd för att det här skulle hända igen. Så jag googlade faktiskt hur man städar sin brödrost: visste ni att det finns en lucka i brödrosten som ska dras ut ibland för att tömmas? Det visste inte jag. Jag hade aldrig ens tänkt tanken när jag växte upp. Inte hade jag heller tänkt på hur ofta man ska torka av spisen, ugnen, tvätta fönstren eller hur ofta man måste torka av mikron. Nu har jag märkt att svaret är för ofta. Något man aldrig tänkte på då någon annan drog det största lasset och man själv bara hjälpte till. 


2. Mat i Finland kostar jättemycket

Vi lade till en budjet när vi väl flyttade ihop med Arto. En budjet som skulle möjliggöra besparingar, mat och nöje. Vi tänkte att 50€ för mat i veckan skulle vara hur perfekt som helst - och det går ju nog, men inte så bra som jag hade hoppats. Drömmarna om nybakat bröd, ost, massor med frukter och grönsaker, müsli och yogurth spolades snabbt bort när vi såg realiteten i matkorgen. Nu är allt detta lyxartiklar och basvarorna i korgen är havregryn, mjölk, makaroner och någon vegoprotein. Nu saknar man ibland tiden då man inte var så medveten om priserna.


3. Damm bildas lätt

Jag anser mig själv vara en hyfsat ren person. Jag städar, dammsuger och försöker damma regelbundet. Det jag har märkt är att inget räcker. Damm bildas på mikrosekunder och det känns även som om det fördubblas under nätterna. Detta la jag aldrig märke till som barn, i stället kunde jag som tonåring leva i ett rum med kläder och saker på golvet och det fanns garanterat dammtussar överallt. Då brydde jag mig inte alls, men i dag blir jag rent utsagt galen när jag ser dem. Blir man kanske bara noggrannare då man har sin egen lägenhet?


4. Det är nästan aldrig kul när man får post 


När man var yngre och fick post var det brev, presenter eller kort. I dag får jag reklam och fakturor. Då jag sitter vid köksbordet och studerar om dagarna och ser brevbäraren cykla fram till vår ytterdörr håller jag bara andan och hoppas att inget faller ner från vår dörrlucka: och så är jag jättelycklig när inget gör det! (förutom då det faktiskt är något brev eller kort!) 


5. Man måste ta hand om alla telefonförsäljare själv 


Plötsligt får jag ta hand om mobilabonnemang, elförsäljare och andra intressanta filurer. Givetvis kunde jag bara hemliggöra mitt mobilnummer, men samtidigt är det kanske bra att lära sig hantera dessa vuxensaker. Senast någon ringde lyckades jag faktiskt sluta samtalet på två minuter, som är en rejäl förbättring. Kanske jag snart lär mig säga nej rakt av.

Vad har ni lärt er när ni väl flyttade hemifrån? Oavsett all ansvar så tycker jag jättemycket om att bo på egen hand. Att få organisera sig och ha sin egen plats - det är skönt. Men det finns stunder då man saknar lyxen av att inte ha så mycket ansvar hela tiden. Allt har sina sidor så att säga! 

You Might Also Like

0 comments