Vegemessut 2019

15:53

I dag blev det en sväng till Kabelfabriken där Vegemessut (vegemässan) ordnas under det här veckoslutet. Vi har som sagt varit vegetarianer sen mars förra året så det kändes smart att åka dit och få nya idéer och tankar. Bästa var ju mängden recept man fick med sig hem! Lite nya vindar i köket piggar alltid upp. 


För bara tre år sedan hade jag nog aldrig tänkt att jag skulle kunna lämna köttet helt och hållet från min kost. Jag är uppväxt med vanlig finsk husmanskost, så köttbullar, makaronilåda och köttsoppa var det jag kände till allra bäst. Tanken kändes fin och smart, men det kändes aldrig som något jag på riktigt skulle kunna klara av. För två år sen började dock en tankeprocess som sedan ledde till att det blev lätt och enkelt att lämna bort köttet. Både miljö- och hälsoeffekterna samt det oetiska i produktionen började väga mera. Just nu mår jag bättre än vad jag någonsin har mått,  så att lämna köttet har jag inte ångrat en enda dag. 


Ändå kan jag medge att jag haft svårt att se mig själv bli vegan. Jag vet också att det här ämnet lätt blir kontroversiellt åt båda hållen - men sanningen är att det steget känns stort, för det är så långt i från det som varit normalt för mig. Efter mässan blev jag dock ännu mer medveten om att det inte alls är omöjligt. I dag har jag smakat på jättegoda glassar, havremjölk och till och med mango-raita som inte innehåller någon mjölk eller ägg alls. Och när jag säger jättegoda så menar jag faktiskt det. Magnums nya veganska glass smakade exakt som det man är van vid. Jag märker att steget till att lämna mjölk och ägg från kosten också blir mindre för varje år som går och alternativen blir bara fler och fler, så det är absolut inget jag totalt utesluter. 


Jag vill ändå poängtera att jag tycker kostfrågor är allas egna val. Det är inga lätta frågor och man tänker ju alltid utifrån det man är van vid. Om någon för 2 år sedan hade skrikit åt mig att jag måste lämna köttet NU hade jag inte lyssnat, för att äta kött var min norm och jag skulle ha blivit defensiv. Jag behövde få läsa på själv, analysera och tänka innan jag var redo för det. Beslutet måste vara allas egna och ibland måste tanken få gro ifred. 

Men jag hoppas alla skulle kunna vara mer öppna för tanken: att man faktiskt kan testa innan man säger att något är dumt, smakar illa eller inte gör en mätt. Att välja vegetariskt ibland behöver inte vara töntigt. Att till och med tycka om något vegetariskt behöver inte göra dig "mindre av en man" eller "en total hippi" (inget fel med det dock!). Att blockera hela tanken om att testa något vegetariskt/veganskt bara för att man har förutfattade meningar är synd, för det finns så mycket gott som man missar! Så vegetarian, vegan eller något annat - åk på Vegemessut nästa gång det ordnas. Kanske hittar du något du aldrig trodde du skulle gilla!


På mässan kan ni också hitta Härtelö, i alla fall i år om ni är på väg nu i år. De erbjuder en typ av glass som är tillverkat av bondböna i smakerna lime-passion och rosmarin-hallon. Supergott faktiskt! Blir så glad att se hur vänner lyckas fixa till något alldeles nytt och börjar bygga upp något eget. Man blir ju riktigt inspirerad själv också :) 


You Might Also Like

2 comments

 1. Whaat Francesca!! Så härligt <3
  O verkligen intressant Sanna att höra om dina funderingar:) de e ju sant, de finns ju veganska alternativ till vad som helst!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa hon e on fire! <3 Det finns det ju, mer än vad man tror! Man måste bara våga testa! :)

   Delete