Mina 3 mål inför vårterminen | studier

09:00

Nästa vecka kör studierna i gång igen. Jag studerar alltså politik, medier och kommunikation (politiikka ja viestintä) på statsvetenskapliga fakulteten i Helsingfors. Jag fick min studieplats 2017 och har därefter studerat i snabb takt. Mitt huvudämne är medier och kommunikation, och jag drömmer om att i framtiden kunna använda dessa kunskaper inom mitt eget företag.

Mitt första år på universitetet mådde jag inte så värst bra och jag trivdes inte heller. Helsingfors universitet gick i allmänhet igenom stora förändringar och dessa förändringar påverkade även statsvetenskapliga ämnena i stor utsträckning. Själv hade jag sökt in för att läsa medier och kommunikation redan våren 2016 men lyckades inte då få min studieplats. Därmed hade jag en ganska tydlig vision om vad jag ville, så när 2017 kom och jag i stället för att söka in till medier och kommunikation plötsligt sökte in till politik, medier och kommunikation var jag ganska orolig. Politik var kanske det sista ämnet jag någonsin tänkte att jag skulle studera på universitetsnivå.

När jag fick min studieplats var jag lycklig och jag bestämde mig för att det skulle bli bra - jag skulle trivas! Jag tänkte också tillbaka till både lågstadiet, högstadiet och gymnasiet samt utbytesåret till Skottland. Under alla dessa perioder hade jag varit nervös för att börja ett nytt kapitel i livet och varit nojig över att inte passa in. Jag kan ändå väldigt lyckligt säga att det alltid gick bättre än förväntat. Jag har otroligt fina minnen från alla mina skolstadier. Jag tänkte att universitetet skulle bli det samma.

Universitetet blev ändå inte riktigt så. Under det första året och redan under den första veckan kände jag mig som en cirkel som någon försöker klämma in i en triangel. Jag hade svårt att få kontakt med folk och samtidigt kändes flesta av kurserna jag gick alldeles värdelösa för mig. Jag kände mig ledsen, dum och omotiverad. Jag var jättebesviken och jag började snabbt isolera mig mer och mer. Under sommaren 2018 blev det bättre. Första året var fixat, jag fick min önskade huvudinriktning till studierna och jag började må bättre. Hösten 2018 gick också bra och jag började på alla sätt och vis hitta min egen plats och började forma en bättre relation till mina studier.

Nu börjar andra terminen av mitt andra år på universitetet. Jag mår inte längre dåligt, är inte besviken på mitt val av studier och jag känner mig självsäkrare för varje dag som går. Därför vill jag nu också sätta mål för mig själv inför den här våren, för att få struktur och för att se vad jag klarar av.

1. Skriva min kandidatavhandlingKandidatavhandlingen ligger högst upp på listan. På grund av att jag inte trivdes så bra under det första året så bestämde jag mig för att öka farten. Just nu har jag 138 studiepoäng av 180 samlade, vilket betyder att jag gjort mycket fler än egentligen nödvändigt på 1,5 år. Därför börjar jag nu skriva min kandidatavhandling och strävar efter att bli klar med den här delen av utbildningen till nästa sommar. Galet? Kanske. Det är mitt mål i alla fall, fastän det betyder ett högt tempo under våren. I fall jag lyckas tror jag att jag kommer ta magisterskedet i ett lugnare tempo. 

2. Satsa på kinesiskan

Jag började studera kinesiska i höstas. Varför? För att jag velat lära mig ett fjärde språk i flera år. Jag kände att kinesiska är ett språk som bara blir viktigare och viktigare. Under hösten lärde jag mig redan mycket, med tanke på att jag innan första lektionen inte kunde någonting alls. Under våren vill jag fortsätta satsa och lära mig så mycket grunder som möjligt, för att sedan kunna fortsätta under sommaren på egen hand. 

3. Prioritera tiden bättre

Under hösten planerade jag tiden redan mycket bättre än tidigare, men det finns nog ännu saker jag kan göra bättre. Under perioderna måste jag kunna prioritera de kurser som är viktiga för mig och lägga mera tid på dem, istället för att satsa massor med tid på kurser vars värde för min framtid i relation till de andra ämnena är mindre. Jag har ännu ett par obligatoriska politik-kurser kvar och under hösten la jag emellanåt för mycket tid på dem. Bara jag prioriterar ämnena effektivt och smart så lär jag mig nog saker om dem alla, men får bästa resultaten i dem jag verkligen bryr mig om. 

Jag börjar känna mig redo och taggad inför vårens program. Det kommer bli hektiskt och emellan åt säkert också kaotiskt, men det ska också bli roligt och intressant. Let's go! 

You Might Also Like

0 comments