5 vanor som hjälpt mig stiga upp klockan 6 varje morgon

08:00

Så är terminen än en gång i full gång. Första perioden är avklarad och i det stora hela kan jag inte vara annat än nöjd. Förra året grät jag floder innan tentorna, kände mig allmänt trött och fick inte tidtabellerna att gå ihop alls. Därför visste jag att det var några saker som måste förändras för att min vardag framöver a) skulle fungera bättre och b) skulle skapa tid till så mycket som möjligt av det jag vill göra. Hittills den här hösten har som sagt allt gått riktigt bra och jag tror det har att göra med två stora förändringar jag gjort i min vardag: träning och min sovrytm. Under de två senaste månaderna har jag stigit upp klockan 6 varje vardag. Hur har jag gjort för att lyckas och orka?

1. Lägg dig i tid 
Detta är nog en av de mer självklara tipsen som ändå inte är så lätt att följa. Betydelsen av att sova tillräckligt är ändå enorm och det är absolut eftersträvansvärt. Själv märker jag väldigt snabbt av om jag sovit mindre än 7 timmar och därför strävar jag i allmänhet till att få 8 timmars sömn. De morgnar jag stiger upp klockan 6 ser jag till att lägga mig klockan 10 på kvällen. Nu när jag levt enligt den här rytmen i ca. två månader börjar jag också redan bli trött kring halv tio, vilket underlättar kvällsrutinerna massor. 

2. Stretching eller yogaUnder den senaste veckan har kvällarna varit svårare att hantera tidsmässigt och jag har märkt det på både min sömnkvalité och på hur snabbt jag somnar. Tidigare såg jag till att stretcha eller yoga strax innan läggdags för att lugna ner mig och nu när jag inte hunnit göra det under några kvällar så märker jag en enorm skillnad. Om jag springer runt hela kvällen och fixar saker hit och dit och sedan går rakt och lägger mig ligger jag mycket längre kvar i sängen och bara snurrar runt innan jag somnar. Oftast känner jag mig också lite tröttare på morgonen. När jag hunnit lugna ner mig innan sovdags, druckit lite te och läst en bok, somnar jag snabbare och känner mig i allmänhet mer utvilad. 

3. Var aktiv under dagen 

Jag har ökat på min aktivitet otroligt mycket. Tidigare kände jag ofta att jag "inte har tid" med motion  i olika former, vilket gjorde att största delen av min dag spenderades framför skrivbordet och datorn. Jag kände mig ofta hängig, hade ont i huvudet och när det väl blev kväll och dags att lägga sig var min kropp bara slö - kroppen började be om att bara få röra på sig. Jag blev lätt rastlös och det ökade på stressnivåerna på kvällen, då jag egentligen borde ha lugnat ner mig. Detta har förändrats totalt då jag börjat se till att få ordentligt med motion in i varje dag. Min hjärna känns klarare, kroppen får röra på sig, använda sig av sin energi och bjuda mig på endorfiner. När kvällen kommer är kroppen redo för några timmars vila och då är det lättare att somna. 

4. Tänd lampan då du vaknarDå klockan ringer klockan 6 på morgonen är det lätt att bara vilja fortsätta sova oavsett om man sovit 8 timmar eller inte. Problemet med vår mörka årstid är ju också att det inte hjälper att öppna gardinerna heller då det är lika mörkt ute. Istället för att öppna gardinerna tänder vi därför genast sänglampan då väckarklockan ringer. Det blir mycket lättare att stiga upp då ögonen börjat vänja sig vid ljuset. 

5. Skapa rutinerUnder dessa två månader har ju vissa dagar självklart gått bättre än andra. Jag har lyckats hålla tidtabellen hela tiden, men vissa dagar är inte lika ideala. De dagar som går bäst är de dagar som följs av rutin. Dagar då jag stiger upp, stretchar, fixar frukosten och sedan har en tydlig aktivitet som följer - studera, gym eller något annat. Jobbigaste blir det då jag inte följer någon rutin i början: jag stiger upp, fixar frukosten och sen lägger jag mig på soffan och tittar på en youtube-video. Då jag handlar enligt det senare alternativet blir jag återigen trött och det blir allt svårare för mig att få dagen i gång. Jag märker att morgontimmarna blir extra viktiga när jag vaknar tidigare - desto produktivare mina första timmar är, desto bättre mår jag resten av dagen fastän jag skulle ta det lite lugnare senare. Men om morgonen är slö så blir resten av dagen också lätt slö. 

Att stiga upp tidigt har absolut varit en bidragande faktor till att mitt välmående har ökat. Tanken är därför att fortsätta så här även under andra perioden som börjar på måndag - why change a working recipe, right?  

You Might Also Like

0 comments