Att hitta balansen mellan det man måste göra, vill göra och behöver göra.

08:00

För första gången på länge kan jag säga att jag är otroligt lycklig.

Under flera år har jag pratat om balans och hur viktigt det är. En balans med träning, mat, sociala relationer, skola, arbete och känslor. Jag hävdar inte att jag har hittat receptet för evigt och att mitt liv från och med nu kommer vara en fest av balansgång och bara ren jubel. Så är det ju inte - men just här och nu mår jag jättebra.


Men jag har märkt att det kräver en nivå av planering och prioritering som jag inte hållit på med tidigare. Det har krävt att jag sänkt kraven, planerat om och att jag försökt lära mig att inte få dåligt samvete när jag gör det som är bättre för mitt liv i det stora hela. Det finns nog en väg kvar för att jag ska bli ännu tryggare i mig själv, men jag är på god väg. Det får mig att må så bra.

Hösten har nu direkt från början varit väldigt hektiskt, för att min plan är att slutföra min kandidatavhandlig på två år. Just nu har jag alltså 6 kurser på gång, som alla för mer eller mindre tid. Förra året hade jag också många kurser per period, men då fixade jag inte det alls lika bra som jag just nu gör. Fastän vitsorden var bra kände jag min hängig, ledsen och trött. Nu är det helt annat.


För det första har jag sänkt kraven. När man har mycket på gång kan man inte vara perfektionist när det gäller alla uppgifter - det är också en del av livet. Det är viktigt att kunna plocka och välja var energin bör vara och när. Jag har flera kurser på gång, men varje dag får jag bestämma vilken kurs behöver mest tid. Om det sedan gör att jag får kompromissa med någon annan kurs, så är det så. Allt behöver inte vara perfekt hela tiden. Det räcker att man försöker så gott man kan.

För det andra försöker jag njuta mera. Att gå i skola har inte att göra med vitsord, utan att lära sig. Att motionera har inte att göra med hur man ser ut, utan hur man mår. Det man äter är inte "dålig" eller "bra" mat, utan man ska äta det man mår bra av. När jag ändrar synsätt på de saker jag måste göra i min vardag, kan jag påverka hur det känns. Jag kan vara ledsen och frustrerad över att en så stor del av min tid går till studierna, eller så kan jag vara tacksam över att jag utvecklas och blir bättre. Jag får ofta påminna mig själv om att tiden faktiskt springer iväg och att inget är för givet. Lär därför vara bra att njuta av det man har.


Samtidigt försöker jag hitta balans mellan det jag måste göra, vill göra och behöver göra för mitt välmående. Det lättaste att göra är ju det man måste - det finns yttre omständigheter som motiverar och tvingar mig framåt. Just nu har jag också varit duktig på det jag behöver. Jag behöver 7-8 timmars sömn, jag behöver motion och jag behöver en Youtube-dos under mina läspauser. Det jag har allra svårast med är det jag vill göra. Jag vill skriva noveller, spela gitarr, träffa vänner, uppdatera bloggen. Det är svårast att få ihop då obligationerna tar så mycket tid.

Jag vill ändå tro att även det jag vill göra börjar falla på plats bara jag fortsätter jobba på den rutinen jag börjat bygga upp. Jag känner mig mer motiverad, mer produktiv och allmänt inspirerad inför livet. Mer och mer börjar jag inse vikten med att kunna planera de 24 timmar man har om dygnet på det bästa sättet.

Hur gör ni, hur hittar ni balansen mellan det ni måste göra, vill göra och bara behöver göra för att må bra?

You Might Also Like

0 comments