Varför är det viktigt att använda solkräm?

07:00

Det har ju faktiskt varit en superbra början på sommaren, eller hur? Det har kanske till och med varit en aning för tort (med tanke på naturens och djurens välmående), men annars har ju den finska sommaren visat en väldigt vacker och varm sida för det mesta! :) Detta betyder dock också att man borde vara mycket noggrannare med solkrämen, som jag tror ganska många av oss glömmer bort. Iallafall var jag inte själv så noggrann med den tidigare.

Nu har jag ändå läst på en del och vill därför också dela med mig här om några orsaker till varför solkrämen är så extremt viktig. Ta hand om er hud, det är ju ändå den enda ni har!1. Kolla prognosen

Som sagt har jag aldrig tidigare varit väldigt noga med solkräm. Jag bränner mig inte alls lätt (har blivit bränd 3 gånger under mitt liv), vilket gör att jag lätt tyckt att solkräm är ganska onödigt. De enda gångerna jag har använt det aktivt är under resorna till Grekland. I år hittade jag dock detta på Meteorologiska institutets nätsida och nu har jag haft solkräm nästan varje dag då jag spenderat längre tider ute. Det gäller alltså att skydda sig mot UV-strålningen då indexet är 3 eller högre. 

2. UV-strålningen föråldrar

För många blir det självklart att skydda sig mot solen, för att man inte vill bränna sig. Dock finns det även andra faktorer som kan vara bra att tänka på! Om huden behöver ta emot massor med UV-strålning åldras huden i förtid och blir torrare - vilket få av oss vill. 

3. UV-strålingen förblir i hudens minne

Enligt den här Youtube-videon har barn vars hud brinner 5 gånger eller mer under deras barndom 80% större risk att få hudcancer än andra. Har själv inte sett statistik eller forskningsresultat på detta, men hur det än är så är det viktigt att minimera de gånger huden tvingas brinna. Det är skönt och det är härligt att ligga i solen på sommaren och njuta, men det finns risker som bör tas på allvar, så kom ihåg solkrämen innan ni går ut. 

4. Vad innebär egentligen SFP 15, 30 osv?

En solkräm med SFP 15 betyder, att du kan stanna i solen 15 * 10 minuter. Ekvationen består av 10 minuter, vilket står för hur länge man ofta kan vara i solen utan att UV-strålningen påverkar huden negativt. Därför kan man alltså spendera 2,5 h (150 minuter) i solen med SFP 15. Samma ekvation håller för de andra också, t.ex. 30 * 10 minuter. Ändå rekommenderas det att ifall man ligger i solen i långa perioder lönar det sig att applicera om krämen var 2-3 timme, oavsett hur stark SFP:n är. 

5. Skydda också din bränna

Har du legat i solen och fått en fin brun färg på huden? Good for you! Se nu till att skydda huden med solkräm hädanefter också. Den bruna huden kan nämligen också brinna i solen, vilket gör den allt känsligare gång för gång. Se därför till att skydda dig även då!

Det finns många sätt att ta hand om sig själv och sin hälsa. Det här är en av dem. 

You Might Also Like

2 comments

  1. Heej nice blogg! De e sosse längesen! Ja brände mej actually igår .. fukk :( Många solkräm actually har kemikalier i sej som orsakar cancer och att dom också har tiny bitar av plast i sej! Därför ska man köpa naturli solkräm!! :) jaha ja brukar int läsa din blogg eller kommentera på bloggar men ja e lite bored atm! Ha de så bra!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Sosse! :D kul att du läste! Det där är också en bra poäng med kemikalierna, har läst lite om det själv oxå, men blir lätt att man inte riktigt vet vad man ska köpa 🙈 Måste försöka hitta det mest naturliga! :) bra poäng med plasten oxå, även i själva förpackningen. Alltid bra att minska ner! Ha de så bra du med ☺️

      Delete