Hur klarar man sig på en liten budget? | 5 tips

07:00

I förrgår hittade vi plötsligt vår bild på Ilta-Sanomats hemsida under en artikel som behandlar hur man kan spara pengar i mataffären. Artikeln kan ni läsa här.

A och jag har sedan vi flyttade ihop varit väldigt noga med ekonomin. Det betyder inte att vi aldrig skulle köpa onödiga saker - det gör vi ännu också alldeles för mycket - men vi har ändå ganska bra koll och det har aldrig ännu hänt att vi varit totalt pank i slutet av månaden. Artikeln hade många bra tips för hur man kan spara pengar, men här har ni 5 tips vi följt under de senaste åren och som vi tänkt på.1. Budgetera

Budgetera ALLT. Se hur mycket pengar som kommer in och dela det mellan alla räkningar, hyror och mat som måste köpas under månaden för att man ska överleva. Det som blir över kan man sedan spara eller lägga på något kul och överlopps. Givetvis blir det här mycket svårare desto mindre ens inkomster är och desto större "obligatoriska" utgifter man har. Men för människor som inte ännu budgeterar gör detta nog en stor skillnad i vardagen - det är skönt att leva när allt är planerat och under kontroll. 

2. Planera framåt

Det är ju bäst att leva i stunden för det mesta, inte ta för stor stress och press om allt som är på kommande. När det gäller ekonomin är det dock annorlunda, bättre att blicka framåt om man bara kan! Det kan verkligen rädda en från ekonomiska knipor. Vi har haft situationer då vi redan på sommaren vetat att våra inkomster kommer gå ner under våren och då har vi dragit ner på konsumerandet rejält och sparat mera. Allt kan man så klart inte planera för och ibland kommer det utgifter man inte har kunnat förutse, men då är nästa tipset väldigt behändigt.

Bild: Antti Hämäläinen / IS

3. Bilda en buffert

Då när allting går bra, man har pengar i överflöde och man vill egentligen bara använda varenda euro och cent - stopp! Det är så lätt att i dessa personliga högkonjunkturer totalt glömma bort att situationen kan förändras i ett ögonblick - försök alltså spara in redan då! Bilda en buffert som sedan står till hjälp om något oförutsägbart sker. Vissa brukar i regel rekommendera en buffert på ungefär 3*månadsinkomsten. Men givetvis är en liten summa bättre, än ingenting! Om du sedan har möjlighet att investera pengar vidare också, så är det super, men se till att också ha en lättillgänglig buffert som finns att ta ifrån om det behövs.

4. Ha en fast budget i mataffären

När vi köper mat går jag omkring med både matlistan och mobilens miniräknare. Vi räknar varenda summa och ser till att det vi köper stannar under en viss summa. Det är lätt att bli galen i butiken och känna för att köpa det ena och det andra, och ibland inser man inte ens själv hur mycket alla varor kostar. Efter att ha räknat allting i nästan 2 år blir ens öga också bättre och man blir medveten om hur mycket saker kostar. En mataffärsbudget är bra just nu när ens inkomster är låga, men det är nog något jag kommer fortsätta med även när våra inkomster (förhoppningsvis!) i framtiden är högre. Då blir det bara till att anpassa budgeten till de inkomsterna.

5. Om situationen är riktigt dålig - våga be om hjälp

Jag är medveten om att det är olika svårt och olika lätt för människor att spara pengar, budgetera och försöka få allt ihop. Om man t.ex. har en stor familj och små inkomster är det så mycket krångligare att "skapa en buffert" eller "planera framåt". Jag har sätt situationer där det blir svårt och jag har sätt hur det tär på ens självkänsla och på ens livsglädje. Dessa tips är inte passliga för alla situationer och passar folk som inte har det riktigt så tajt. Jag tror ändå man kan komma ut ur riktigt dåliga situationer också, fastän det är svårt. Där är dock jag inte den riktiga personen för att ge tips, men det finns säkerligen rådgivningar som gör det bra. 

Men för dem som inte har det så svårt nu: planera fram och försök bilda den där bufferten, för om något oförutsägbart händer, kan de besparingarna göra en massiv skillnad. För dålig ekonomi kan hända vem som helst, när som helst - det är något som är värt att försöka undvika på alla sätt och vis.

Har ni några ekonomiska tips som jag inte nämnde? :) 


You Might Also Like

0 comments