Det är viktigt att vara snäll mot sig själv

07:00

Det känns ofta som vi just nu lever i ett brytningsskede vad gäller mental hälsa. Jag tror vi pratar om det mer än någonsin tidigare, men samtidigt verkar problemen också bli djupare. Eller känns det bara så på grund av att vi är mera medvetna? Ser och förstår vi mera, och därför känns det som om det blir värre? Jag tror själv, fastän det var någon forskning som motsatte sig det, att sociala medier har sin del i att saken både blir bättre och värre. Sociala medierna gör det bättre genom att ge en plattform och en möjlighet att diskutera problemen. Samtidigt gör sociala medierna sakerna värre på grund av att det blir lättare att jämföra sig, lättare att se vad andra gör och det blir lättare att vara elak mot varandra. Allt detta kunde jag prata om i hur många blogginlägg som helst - och det kommer jag nog också att göra - men idag vill jag prata om den delen av mentala hälsan jag själv just nu försöker jobba med väldigt mycket. Både att lära sig vara mer skonsam mot sig själv och att våga misslyckas, utan att känna att man i helhet, som person, är ett misslyckande. 

Jag har mitt första år på universitetet bakom mig. 73 studiepoäng, vilket jag mot alla odds kanske inte ens riktigt var nöjd med. Det skulle ju egentligen bli 78 - men så kom jag inte igenom en kurs. En kurs som jag redan en vecka innan provet visste att jag inte kunde komma igenom. En kurs, som inte är obligatorisk för mig, som jag endast tog för att jag var intresserad av ämnet. Ett ämne som är intressant, men som kräver massor av mig, då jag inte är matematiskt begåvad. Visst kunde jag ha lärt mig allt på den kursen, jag kunde ha fått fullpott på provet - allt detta hade varit möjligt, om jag kunde ha lagt all min tid och energi på den kursen. Det kunde jag ju givetvis inte, då jag hade andra kurser också. 

Imorgon skulle jag ha en möjlighet att skriva provet på nytt. Jag kunde ha lärt mig allting, använt all min tid och energi, men nu gjorde jag inte det heller. Och det är här jag kommer till min poäng: jag gjorde ett rationellt val, men det var otroligt svårt. Just nu har jag 4 andra kurser på gång, som jag inte vill misslyckas med, så jag visste rationellt att det är löjligt att stressa ihjäl mig med den här svåra kursen nu. Emotionellt var det ändå inte så lätt - jag kände mig både misslyckad och arg på mig själv, för att jag inte hade fixat allt det jag hade planerat. Jag kände att det här misslyckandet är ett testamente på mitt värde. Att den här kursen definierar mig som studerande. Att den här kursen plötsligt definierar mig mera än den kursen jag fick en 5 i. Egentligen definierar ingendera mig, men det var svårt att ta in i stunden.

Jag vet att jag kommit en lång väg sedan gymnasiet då jag inte ens kunde vara glad och stolt dagen jag tog studenten, för att jag inte kände att jag gjort något speciellt (vilket jag jag nu inser var löjligt med tanke på både betyget och det hårda jobbet som låg bakom). Jag har blivit mycket skonsammare mot mig själv sen dess och jag har försökt lära mig att bli stolt över saker jag gör, vilket jag aldrig riktigt känt av tidigare. Men även nu gjorde det ont i mitt ego när kursen inte gick igenom. Så konstigt, eller hur? Fastän ens rationella sida vet så mycket bättre. 

Istället för att vara ledsen över en kurs som inte gick bra, ska jag istället vara glad för det som gick bra. Vara glad för att allting är bra. Vara glad för de saker jag lyckas med, känna en stolthet.

Just nu är det min rationella sida som skriver, den sidan av mig som jag önskar blir starkare och som jag hoppas ska orka bära min emotionella sida. Just nu är det lätt för mig att förstå att man ska vara skonsam och att det är onödigt att ta en galen stress av saker som i det längre loppet inte har en betydelse. Samtidigt vet jag att det inte i alla stunder är så lätt, men då är det nog viktigt att försöka mata det rationella och söka stöd hos dem som har den rationella sidan då du inte har den. Redan det kan hjälpa en del på färden.

Försök vara snällare mot dig själv. Du är värd det. You're doing great. 

You Might Also Like

0 comments