Liv, död och hjärnkirurgi

14:23

Idag läste jag ut en av de mest intressanta böckerna jag någonsin läst. Den heter "Liv, död och hjärnkirurgi - En neurokirurgs memoarer" som är skriven av den brittiske neurokirurgen Henry Marsh. I boken berättar han om de liv han räddat, de liv som slocknat under hans kniv och om hur det är att vara neurokirurg, eller kirurg överhuvudtaget. Hur det är att ha ett så stort ansvar om andras liv, om hur stora beslut de måste ta. På baksidan av boken står citatet av journalisten Eva Åström från Expressen söndag, som sagt "Marshs berättelser från verkligheten ... är lika spännande som en deckare" och hon har absolut inte fel. Den här boken fängslade.


Jag har själv aldrig legat på sjukhus. Därtill har jag inte heller spenderat värst mycket tid där heller. När jag var i dagis besökte jag både min gammelmorfar och farfar på sjukhus strax innan de dog. Därmed blev tanken av sjukhus kanske inte så värst positiv, och när mamma hamnade i en bilolycka 2014 var jag livrädd för att gå in och hälsa på. Sjukhuset kändes så stort, skrämmande och sterilt. Lite kallt och känslolöst. När jag väl hittade mamma var allt dock bra och hon kunde åka hem samma dag.

Samtidigt är jag så medveten om hur lyckligt lottad jag varit hittills. För många andra kan sjukhus bli väldigt bekanta i väldigt ung ålder - det kan till och med bli ett annat hem. Man vet aldrig vad som händer och i framtiden blir man kanske själv också mer bekant med de utrymmen, men jag hoppas skonas från det så länge som möjligt. 

Boken kändes så viktig just på grund av min ovisshet och mitt främlingsskap med läkare och sjukhus. Mina förståelse för yrket växte så enormt, samtidigt som kunskapen om risker och komplikationer ökade. Det ökar också på min respekt för dem som tar emot det här arbetet och tar till sig uppgiften att sköta om andra människor, när de behöver det som mest. Samtidigt formade boken också tankar om hurdan kirurg jag helst själv skulle möta om jag eller någon närastående skulle behöva opereras - en kirurg som är stabil, självsäker och ärlig.

En otroligt intressant bok. Rekommenderas varmt! 

You Might Also Like

0 comments