Att lära sig prioritera

22:58

Jag har aldrig varit drottningen av prioritering. Istället för att prioritera det som är viktigt för mig, försöker jag helst vara bäst på allt. Bäst i skolan, bäst på att skriva, bäst på gymmet, bäst på att spela gitarr. Dessutom ska allt jag är en del av också vara bäst: mina förhållanden och mitt liv. Vad det ofta leder till är det motsatta. I stället för att vara bäst blir jag sämst. 


Jag tror detta är ett problem många har idag. Sociala mediernas närvaro och glansbilder gör det inget lättare - alla andra verkar ju ha det så himla bra. Den rationella sidan av en ser att det inte är sant och förstår att saker är mer komplicerade än så, men oavsett det vill man själv också leva upp till det idealet. 

I år har jag starkt försökt komma ifrån känslan av att behöva vara bäst på allt, för jag har märkt hur det minskar på min livskvalité. Istället för att vara bäst på allt och prestera perfekt överallt försöker jag prioritera det som faktiskt är viktigt för mig. Prioritera min familj, mina hobbyn och det som ger mig lycka. Låta saker som inte gör mitt liv bättre få mindre fokus. 

Ibland fokuserar vi på de små detaljerna i stället för den stora bilden. Man kan känna sig jättestressad över en kurs, fastän de flesta andra kurserna gått bra. Man kan ligga vaken om natten med tankarna i en händelse som hände för 10 år sen som var pinsam, fastän livet är fullt med hundratusentals andra stunder som har varit fina och underbara.

Det är många som undrar om hur man lever det bästa livet, hur man får ett magiskt år. Egentligen tror jag svaret inte är mer komplicerat en så här: fokusera på den stora, positiva bilden i ställer för de små jobbiga detaljerna. Som de flesta andra saker i världen är även detta lättare sagt än gjort - men det är inte omöjligt att ta till sig. I samma tema går även en av mina favoritcitat jag någonsin läst: "ifall problemet inte kommer påverka ditt liv om 5 år, låt den inte ta mer än 5 minuter av ditt goda humör". Det är det inte värt. Fokusera hellre på det du älskar och det som gör dig glad. Lyckan kommer efter. 


You Might Also Like

0 comments